Waarschijnlijk heb je het al een keer voorbij horen komen, de bobber motor. Misschien heb je geen idee wat het is maar wil je er wel graag meer in verdiepen. Voornamelijk voor de beginnende motorrijders of motorliefhebbers, is het wel zo fijn om te weten wat bepaalde benamingen nu eigenlijk betekenen. Je zal namelijk nog vaak een bobber bike tegenkomen. Als je weet wat een bobber bike is, kan je ook een keuzen maken in motor.

Wat is bobber?

Een Bobber is een motor die is ontdaan van alle niet-essentiële dingen, zoals het voorspatbord. Het krijgt dan een verkort achterspatbord, een gedempte basis kleurstelling en een verlaagde houding. De wielen die voor een bobber worden gebruikt zijn vaak aan de voorkant groter dan aan de achterkant. Daarbij worden ook overbodige spiegels en lampen weggehaald. Een bobber motor is altijd maar voor één persoon rijders.

Hoe begon het?

In 1920 kwam de eerst bobber op de markt door Harley Davidson. Eigenaren begonnen de voorkeur te geven aan een verlaagde motor, dus begonnen ze wielen met een kleine diameter te gebruiken, het frame te verkleinen en een korter achtergedeelte te creëren. Het duurde niet lang voordat dit aansloeg en de fase ‘California Cut-Down’ werd gestart. Eigenaren hadden fietsen die er stilistisch beter uitzagen, maar ook beter presteerden dan de standaard motoren die destijds werden vervaardigd.

Op een gegeven moment wilden de eigenaren hun motoren nog beter maken en optimaliseren. Hierdoor kwam bijvoorbeeld de harley davidson luchtfilter op de markt. Maar dat niet alleen. Er kwam een groot assortiment van veel verschillende merken om je motor helemaal naar jouw wensen aan te passen. Denk hierbij dus ook aan kawasaki dempers, uitlaten, gashendels etc. 

Eigenlijk kunnen we dus zeggen dat Bobber motoren oorspronkelijk zijn gemaakt door eigenaren die hun eigen motor wilden aanpassen voor prestatie doeleinden. 

Verschil bobber en chopper

Als je bobber voorbij hebt horen komen, heb je ook chopper voorbij moeten horen komen. Het fundamentele verschil tussen een Chopper en Bobber is dat een Chopper over het algemeen een extreem aangepast standaardframe heeft. De Chopper is dus de extreme versie van de originele bobber en zal vaak prestatie details zoals handling opofferen om hun uiterlijk te bereiken. Denk hierbij aan de gashendel chopper maar ook de kleuren van het voertuig.