kenteken overschrijven

Het is een begrip dat je waarschijnlijk vaak voorbij hebt zien komen: een kenteken overschrijven. Maar wat houdt dit nu precies in? En wat heb je ervoor nodig? Wanneer je een auto niet via een dealer of autobedrijf, maar via een particulier koopt, dan moet je zelf de auto op de juiste naam zetten. Dit kun je doen bij een Kentekenloket. Hiervan zijn er meer dan 750 in Nederland te vinden, dus geen zorgen dat je ver hoeft te reizen hiervoor! 

kenteken overschrijven

Benodigdheden voor het overschrijven

Voor het overschrijven van een kenteken is het vereist dat de koper en verkoper hierbij aanwezig zijn. Je hebt namelijk een kentekencard nodig, evenals de tenaamstellingscode. Wanneer deze compleet zijn, kun je vervolgens de auto overzetten op jouw naam. De auto is dan direct van jou, dus kun je met een gerust hart de weg op. 

Daarnaast is het voor een kenteken overschrijven verplicht dat je minimaal 18 jaar bent en een geldig identiteitsbewijs hebt. Bij het Kentekenloket kun je laten controleren of de kentekencard (of het kentekenbewijs) compleet is. Is dit het geval? Dan kun je de auto direct laten overschrijven. 

Verkoop je een auto?

Als je zelf een auto verkoopt, is het verplicht om het volledige kentekenbewijs bij je te hebben bij het overschrijven. Dit bestaat uit het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs, of het tenaamstellingsbewijs en de kentekencard.