Eén van de essentiële onderdelen van elke auto zijn de autoruiten. Deze kunnen bij een ongeluk of door onder andere vandalisme breken of barsten. Het is dan vaak nodig om snel op zoek te gaan naar de beste autoruit reparatie service zodat u met uw auto weer veilig de weg op kunt. U zult al snel zien dat de prijzen die merkdealers vragen voor nieuwe autoruiten erg hoog zijn. Er is echter een manier waarop autoruit reparatie u niet de hoofdprijs zal kosten. Dit kan door after market autoruiten te bestellen. Hoe dit zorgt voor scherpe prijzen kunt u hier lezen. Bovendien gaan we dieper in op de bijzonderheden van de verschillende soorten autoruiten. Voor de beste autoglas service hoeft u niet ver te zoeken.

Gelaagde voorruiten

Bij vrijwel alle merken en modellen auto’s zijn de zij- en achterruit en de voorruit verschillend. De voorruit is in alle gevallen van gelaagd glas. Deze autoruiten worden op een speciale manier gemaakt en zijn extra sterk, zodat bij een eventueel ongeluk de passagiers zo veilig mogelijk zijn. De voorruit bestaat uit drie verschillende lagen: twee lagen glas en daartussen een laag PVB-folie. Dit PVB-folie is aan twee kanten klevend en zorgt er samen met de gebruikte productiemethode voor dat de ruit niet in duizend stukken uiteenvalt, maar juist zal barsten bij steenslag of een eventueel ongeval.

De voorruit van een auto maakt men door de buitenste en binnenste laag glas snel te verhitten en langzaam af te koelen en hier een PVB folie tussen te leggen. Door deze methode te gebruiken en niet één maar drie lagen te gebruiken, kan de voorruit erg veel incasseren zonder dat de passagiers hier direct schade van ondervinden. Het nadeel van de voorruit is dat er wel sterretjes in kunnen verschijnen door bijvoorbeeld steenslag. Hier kunt u echter gerust mee doorrijden, al bestaat de kans op doorscheuren. Zodra het sterretje een barst is geworden is doorrijden zelfs nog mogelijk en niet per se gevaarlijk. Pas bij een meervoudige barst of een grote barst die direct in het zicht van de bestuurder zit is de voorruit laten vervangen noodzakelijk.

Het doorrijden met een meervoudige barst of een barst die in het zicht van de bestuurder zit kan namelijk gevaarlijke situaties opleveren. Ten eerste zorgt de barst voor een verminderde stijfheid van de voorruit. Hoewel dit niet direct gevaarlijk is zal de autoruit bij een ongeluk niet de maximale bescherming bieden aan de inzittenden. Ten tweede zorgen barsten voor een weerkaatsing van invallend licht. Dit kan licht zijn van bijvoorbeeld tegenliggers, lantaarnpalen of een laaghangende zon. Als dit licht in de ogen van de bestuurder reflecteert door de barst, kan dit tot verblinding leiden en zo gevaarlijke situaties opleveren. Door te kiezen voor de beste autoglas service kunt u in deze situaties snel en goedkoop de autoruit vervangen van uw auto.

Geharde autoruiten

Zowel de zijruiten als de achterruit van veruit de meeste auto’s zijn van gehard glas gemaakt. Dit glas kan, in tegenstelling tot de voorruit, bij onder andere een botsing of door vandalisme in duizenden stukken uiteenvallen. Logischerwijs is het sterk aan te raden om direct op zoek te gaan naar de beste autoglas reparatie service als één van deze autoruiten kapot is gegaan. De autoruit zal namelijk compleet ontbreken zodra deze kapot is en dit kan onder andere deze gevolgen hebben:

  • Het interieur kan door regen beschadigen
  • Door de regen kan ook de elektronica kapot gaan
  • Inzittenden kunnen gewond raken door steenslag
  • Dieven kunnen eenvoudig in de auto
  • Rijden is zeer oncomfortabel door invloeden weer en wind
  • Veel lawaai bij het rijden

De achterruit en zijruiten van de auto bestaan uit een enkele laag glas. Dit glas verhit men snel en koelt men ook snel weer af. Hierdoor komt het glas onder spanning te staan en ontstaat gehard glas. Dit glas kunt u bijvoorbeeld ook vinden in de glasplaten in een koelkast. Dit glas is weliswaar erg sterk, maar het zal bij een stevige klap in duizend stukken uiteenvallen. Gehard glas gebruikt men in auto’s omdat de zeer kleine stukjes glas veel minder schade aan kunnen richten aan de inzittenden van een auto dan bij normaal glas het geval zou zijn. Het is echter wel zaak om de autoruit snel te laten vervangen wanneer deze kapot is gegaan.

After market autoruiten bestellen met of zonder autoglas service

Autoruiten met een merklogo mogen alleen door erkende merkdealers worden verkocht. Door dit zelfgecreëerde monopolie zijn de prijzen van autoruiten met een merklogo echter een stuk hoger dan nodig is. Een uitstekende oplossing voor autobezitters die niet te veel willen betalen is het aanschaffen van een after market autoruit. Deze autoruiten komen uit exact dezelfde fabriek als de autoruiten met merklogo. Er zit echter niet een merklogo op en daardoor mogen ook niet-merkdealers de autoruiten verkopen. Hierdoor is er een vrijemarktwerking en zijn de prijzen logischerwijs veel voordeliger voor u als autobezitter.

Bij de meeste autoglasbedrijven kunt u de autoruit alleen laten plaatsen. Deze montage kost vaak bovendien meer dan nodig. Bij Autoglas Concurrent is het echter ook mogelijk om alleen de autoruit te bestellen en vervolgens de autoruit plaatsen zelf te doen. Handig is dat u ook onder andere de rubbers en lijsten eenvoudig kunt aanschaffen zodat u direct aan de slag kunt. De producten kunnen worden afgehaald bij de servicepunten van onze montagepartners of naar u worden verzonden.

Heeft u de kennis niet in huis om zelf de autoruit te plaatsen? Dan staan de gecertificeerde monteurs altijd voor u klaar. Zij komen op locatie de autoruit of autoruiten vervangen en doen dit eveneens tegen lage kosten. Indien u snel weer veilig met uw auto de weg op wilt dan is deze autoglas service ideaal. De lage kosten, uitstekende service en het grote aanbod maakt dat Autoglas Concurrent iedereen kan voorzien van de beste autoruiten.