nascholing voor code 95

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten rijbewijzen die je kunt halen. De meeste mensen krijgen in hun leven alleen te maken met het scooterrijbewijs of een rijbewijs B: bedoeld om te rijden in een personenauto. Er zijn echter ook rijbewijzen voor vrachtwagens, en daar hoort de nascholing voor code 95 bij.

nascholing voor code 95

Wat is code 95?

Code 95 is een speciale aantekening die je krijgt op een bestaand rijbewijs. Dat rijbewijs is het rijbewijs C. Je mag daarmee vrachtwagens besturen. De code 95 is verplicht wanneer je beroepsmatig in een vrachtwagen rijdt. Deze code is vijf jaar geldig en daarom is het soms nodig om nascholing te volgen: elke vijf jaar moet je opnieuw bewijzen dat jij de kennis en vaardigheden hebt om veilig de weg op te gaan als beroepsmatig chauffeur in een vrachtwagen.

Wat is rijbewijs C?

Het vrachtwagenrijbewijs wordt ook wel groot rijbewijs genoemd. Hierin wordt er onderscheid gemaakt tussen rijbewijs C en rijbewijs C1. C. Het C-rijbewijs mag behaald worden vanaf 21 jaar en als het met code 95 is vanaf 18 jaar. Zo kan je dus ook als vrachtwagenchauffeur werken wanneer je nog geen 21 bent. Als je dit rijbewijs hebt behaald, mag je met voertuigen met een toegestane maximum massa hoger dan 3500 kg en niet zwaarder dan 50.000 kg aan het verkeer deelnemen in Nederland. Dat is dus wat rijbewijs C is.

Wat is rijbewijs C1?

Je weet nu alles over het rijbewijs C, maar wat is dan C1? Daarvoor heb je die code 95 niet nodig in de meeste gevallen. Het C1 rijbewijs mag je halen vanaf je 18e, mits je beschikt over een geldig B rijbewijs. Daarnaast is een medische keuring ook verplicht voor het verkrijgen van rijbewijs C1. Deze wordt uitgevoerd bij het CBR of op een andere locatie met een medisch specialist. Je mag met dit rijbewijs bijvoorbeeld rijden in een camper, kampeerauto, veewagen of lichte vrachtwagen.